top of page
Ara
Damla ŞİT

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİ

Çözüm odaklı terapi

Çözüm odaklı terapi 1980’li yıllarda Steve de Shazer ve Insoo Kim Berg tarafından ortaya çıkmış bir terapi türüdür. Bu terapi türünün ortaya çıkışında Shazer ve Berg’in 1970 li yıllarda Winconson eyaletinin Milwavkee şehrinde bir merkezde yaptıkları gözlemler etkili olmuştur. Bu merkezde kısa süreli terapinin danışanların hayatlarında olumlu etkilerinin olabileceğini gözlemlemişlerdir.


Çözüm odaklı terapinin temel amacı

Çözüm odaklı terapide temel amaç danışanın problemlerini danışanın güçlü yanlarına odaklanarak mevcut kaynaklarla yardımcı olmaktır. Danışan ve danışman geçmişte yaşanan olayların analizinden çok geleceğe dair olumlu olabilecek değişikliklere odaklanıp küçük, uygulanabilir, ulaşılabilir adımlar planlamaktadırlar.


çözüm odaklı terapi şeması
çözüm odaklı terapi


Temel kavramlar

Çözüm odaklı terapide temel kavramlar dört başlık altında incelenmektedir.

1-İstisnalar: Danışanlar terapi sürecinde genel olarak problemin şiddetinden, zorluğundan bahsetmektedirler. Burada, çözüm odaklı terapi bu sorunların ortaya çıkmadığı veya sorunların hafiflediği anlara yani temel olarak istisnalara odaklanmaktadır.

2-Değişmeye yönelik konuşma: Burada temel amaç danışanın problemlerinde değişimlere yol açabilecek konuşmalar yapmaktır. Değişmeye yönelik konuşma danışan için gelecekte bu problemleri çözebileceğine, kendini gerçekleştirebileceğine dair bir motivasyon sunar.

3-Çözümler: Terapinin temel taşı danışanın mevcut sorunlarından ziyade geleceğe dair hedeflere yöneliktir. Bu hedeflere ulaşmak için de halihazırda olan kaynaklar kullanılarak çözüm yolları oluşturulur.

4-Güçlü yönler ve kaynaklar: Danışman danışanda halihazırda gözlemlediği güçlü yanlarına odaklanır ve mevcut kaynakları kullanarak çözüm geliştirmeye çalışır.



Terapi Süreci

Çözüm odaklı terapi genellikle kısa sürer ve yapılandırılmış bir terapi türüdür. Terapinin başlarında ilk olarak danışanın hedefleri belirlenmeye ve gelecekte kendinde, çevresinde görmek istediği değişimlere odaklanılır. İlerleyen seanslarda danışanın önceden gerçekleştirmiş olduğu başarıları ve güçlü yönleri konuşularak gelecekte bu başarılarını nasıl tekrardan gerçekleştirebilir konuları üzerinde durulur ve küçük, ulaşılabilir hedefler belirlenir. Terapistin danışanın ileride karşılaşabileceği durumlarda bağımsız olarak uyguladığı çözüm yollarını desteklemesi ve gerekli motivasyonu vermesi oldukça önemlidir.



Terapötik teknikler

Çözüm odaklı terapide danışmanın kullandığı terapötik teknikler danışanın güçlü yönlerini ortaya çıkarmakta ve problemlerine çözüm üretmesine yardımcı olmaktadır. Örneğin;

-Mucize Sorusu: Danışman burada danışanın ileride hayalini kurduğu durumu hayal etmesini sağlar ve şu soruyu sorar. ‘’Farz et ki bir mucize gerçekleşti ve tüm problemlerin çözüldü.’’ Yaşamında neler farklılaşırdı? Bu gibi sorular danışanın iyi hissetmesine ve motivasyonunun artmasına sebep olacaktır.



DAMLA ŞİT

23 görüntüleme

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page